در این مطلب قصد داریم که با نحوه نصب و تنظیم phpMyAdmin در لینوکس اوبونتو آشنا شویم. phpMyadmin بهترین کلاینت بر پایه وب برای دسترسی به سرورهای MySQL است. این کلاینت به صورت رایگان برای دریافت و نصب در سرور در دسترس قرار گرفته است.
شما میتوانید از این ابزار در هر سروری که با آپاچی و PHP راهاندازی میشود، استفاده کنید. باید توجه داشت که phpMyAdmin به زبان php نوشته شده و نسخه کنونی آن با PHP 7.1 و MySQL 5.5 یا MariaDB 5.5 و جدیدتر از آنها سازگار است.
گام ۱) نصب آپاچی و PHP
در اینجا فرض میکنیم که هماکنون سرور MySQL را در سیستم اوبونتو نصب کردهاید. بنابراین تنها بستههای لازم دیگر را نصب میکنیم. این بستهها برای راهاندازی و دسترسی به phpMyAdmin موردنیاز خواهند بود.
sudo apt install apache2 wget unzip sudo apt install php php-zip php-json php-mbstring php-mysql
بعد از اتمام عملیات نصب، وبسرور آپاچی را فعال و اجرا کنید.
systemctl enable apache2 systemctl start apache2
گام ۲) نصب phpMyAdmin در لینوکس اوبونتو 20.04
البته phpMyAdmin در منابع بستههای پیشفرض نیز در دسترس است، امّا در بسیاری موارد، این منابع نسخههای قدیمی را در خود دارند. در این آموزش، شما آخرین نسخه phpMyAdmin را دریافت میکنید و آن را در سیستم تنظیم مینمایید.
در حال حاضر سیستم شما برای نصب phpMyAdmin آماده است. میتوانید آخرین آرشیو phpMyAdmin را از صفحه رسمیاش دریافت کنید و یا اینکه با فرمانهای زیر نسبت به دریافت phpMyAdmin 5.0.2 بر روی سیستمتان اقدام نمایید.
پس از دریافت آرشیو، آن را استخراج کرده و به جای مناسب انتقال دهید.
wget https://files.phpmyadmin.net/phpMyAdmin/5.0.2/phpMyAdmin-5.0.2-all-languages.zip unzip phpMyAdmin-5.0.2-all-languages.zip mv phpMyAdmin-5.0.2-all-languages /usr/share/phpmyadmin
سپس دایرکتوری tmp را ایجاد کرده و مجوّزهای لازم را تنظیم نمایید.
mkdir /usr/share/phpmyadmin/tmp chown -R www-data:www-data /usr/share/phpmyadmin chmod 777 /usr/share/phpmyadmin/tmp
گام ۳) تنظیمات phpMyAdmin در لینوکس اوبونتو
حالا نوبت به تنظیم وبسرور برای خدمترسانی به phpMyAdmin در شبکه است. یک فایل تنظیمات آپاچی برای phpMyAdmin بسازید و آن را در ویرایشگر متنی ویرایش کنید.
vi /etc/apache/conf-enabled/phpmyadmin.conf
محتوای زیر را به فایل اضافه کنید.
Alias /phpmyadmin /usr/share/phpmyadmin Alias /phpMyAdmin /usr/share/phpmyadmin <Directory /usr/share/phpmyadmin/> AddDefaultCharset UTF-8 <IfModule mod_authz_core.c> <RequireAny> Require all granted </RequireAny> </IfModule> </Directory> <Directory /usr/share/phpmyadmin/setup/> <IfModule mod_authz_core.c> <RequireAny> Require all granted </RequireAny> </IfModule> </Directory>
فایل را ذخیره کرده و آن را ببندید.
پس از اینکه تمام تغییرات را انجام دادید، حتماً سرور آپاچی را راهاندازی کنید تا تمام تنظیمات بازیابی شوند.
sudo a2enconf phpmyadmin sudo systemctl restart apache2
گام ۴) تنظیمات FirewallD
در سیستمی که فایروال به صورت فعال داشته باشد، نیاز به مجوّز سرویس HTTP از طریق فایروال وجود دارد. با استفاده از فرمانهای زیر میتوانید یک پورت برای وبسرور در فایروال باز کنید.
sudo firewall-cmd --permanent --add-service=http sudo firewall-cmd --reload
گام ۵) دسترسی به phpMyAdmin در اوبونتو
کار به پایان رسیده و شما نصب phpMyAdmin را در سیستم لینوکس اوبونتو انجام دادهاید. حالا وقت آن است که با آدرس IP سرور یا نام دامین به phpMyAdmin دسترسی پیدا کنید.
http://your-server-ip-domain/phpmyadmin
عنوان your-server-ip-domain را با لوکالهاست (برای سیستمهای محلی) و یا آدرس IP سیستم برای سیستمهای ریموت جایگزین کنید. در اینجا DNS بروزرسانی شده و dbhost.tecadmin.net به آدرس IP سرور ارجاع شده است.
با نام کاربری و کلمه عبور دسترسی به MySQL در خط فرمان وارد شوید.
جمعبندی
در این مطلب، با نحوه تنظیم phpMyAdmin در سیستم اوبونتو آشنا شدید و تنظیمات آن را با موفقیت انجام دادید. البته بنابر ملاحظات امنیتی، باید ورود کاربر روت را برای phpMyAdmin غیرفعال کنید.
منبع: tecadmin.net